Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben altijd al verzot geweest op kaviaar. Toegegeven, thuis in Opperdoes was het geen alledaagse traktatie, ofschoon kaviaar uitstekend combineert met Opperdoezer Rondes! Naarmate ik echter hoger klom op de gastronomische ladder, kwam ik vaker met de delicatesse in aanraking. En wat een plezier beleefde ik er altijd aan. Want er zijn maar weinig ingrediënten die puur, zonder enige toevoeging of bewerking, zo onweerstaanbaar lekker zijn.

Tijdens mijn ontwikkeling tot executive chef, heb ik de mooiste kaviaar leren kennen, als ware het een medaille voor het niveau waarop wij mogen werken. Maar een medaille heeft ook een keerzijde: de toenemende druk op de steurpopulaties, ongeacht de soort die je prefereert. Vandaar dat ik absoluut voorstander zijn gekweekte steur. Mits de kwaliteit top is natuurlijk.

En dat is waar ik op Persian Caviar stuitte, met zijn uitmuntende variëteiten gekweekte kaviaar uit China en Iran. Neem de eitjes van de Baeri-steur. Een prachtig product om kennis te maken met kaviaar: grote eitjes die goed knappen in je mond, niet te zout zijn en een lekker boterige toon hebben. De Imperial Selection doet hier nog een paar schepjes bovenop met z’n nootachtige, iets kruidige nasmaak en uiteraard z’n geweldige gouden gloed.

Om eerlijk te zijn vond ik de Tjoepy’s van Persian Caviar een briljante vondst. Blikjes van slechts tien gram, die je gemakkelijk opent om snel even van te genieten. En dan die naam, die haaks staat op de chique status van kaviaar: het is een feestje! Dus toen Hossein mij voorstelde om samen een kaviaarlijn op de markt te brengen onder mijn naam, twijfelde ik geen moment. Dat was immers nog niet eerder vertoond. Wel zijn er restaurants die hun eigen naam aan de kaviaar lenen, maar de persoonlijke keuze van de chef is toch iets anders.

Over die keus hoefde ik niet lang na te denken: Baeri-kaviaar is helemaal mijn smaak, dus dat moest Onno’s Taste worden. En Imperial Selection? Ja, zelfs onder zoiets delicaats als kaviaar heb je vanzelfsprekend je eigen lieveling. Zo werd Imperial Selection Onno’s Favorite. Zelf zal ik uit alle macht proberen mensen over te halen van kaviaar te genieten. Of het nu traditioneel is, met blini, crème fraîche en gerookte zalm, of gastronomisch wordt gepresenteerd zoals in mijn creatie Kingcrab Gold: kaviaar is het summum van genot!
Geniet dus mee!
Onno

handtekening-Onno-Kokmeijer